Restaurant ’t Klooster is gevestigd in een zestiende-eeuws pand aan een van de oudste hofjes van Nederland, de Nederhof. Bij de stichting van Wijk bij Duurstede waren de gebouwen rond de Nederhof – een vroonhof – een van de weinige gebouwen binnen de oorspronkelijke ommuring. Rond de Nederhof zou in de loop der tijden de stad verrijzen. De Nederhof bestaat uit een aantal zestiende-eeuwse panden, die in de bisschoppelijke tijd als onderkomen van de kanselier van de bisschop en mogelijk ook het stadsbestuur van Wijk bij Duurstede hebben gediend. In 1528 is de Nederhof afgestaan door de Utrechtse bisschop Hendrik van Beieren aan Karel de Vijfde. Deze heeft de Nederhof later opgesplitst en doorverkocht aan particulieren. Vanaf 1738 heeft een deel van de gebouwen dienst gedaan als wijnhandel en opslagplaats. Boven de doorgang naar de Nederhof kan men de naam van de wijnhandel nog terugvinden: Tellegen & Pels.

Restaurant ’t Klooster is genoemd naar een middeleeuws klooster van monialen dominicanessen dat in 1399 in Wijk bij Duurstede gesticht werd. Het klooster bevond zich voorbij de Mazijk, de historische stadstuin gelegen aan de achterzijde van restaurant ’t Klooster. Door het prachtige restaurant te vernoemen naar het oude klooster laat chefkok Roy Schipper een mooi stukje Wijkse geschiedenis herleven.

Frisse wind door restaurant ‘t Klooster

Culinair verrassen door ‘gewoon’ te blijven

Zijn restaurant ‘t Klooster is gevestigd in een pand met een rijke historie. Hier wil chef-kok Roy Schipper zelf geschiedenis gaan schrijven. Zijn verhaal zal er een worden vol culinaire hoogtepunten, mooie hoge smaken en vooral veel uren in de keuken om zijn gasten te verwennen met eerlijke gerechten. Zonder te veel fratsen. Want Roy houdt gewoon van lekker koken.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg: wie kent de uitspraak niet? Het is een zegswijze die Roy op het lijf geschreven is. “Dat geldt ook voor mijn eten”, benadrukt hij. “Wat er op het bord gebeurt, moet vooral de smaak ten goede komen. Dáár gaat het mij om. Natuurlijk moet het wel mooi gepresenteerd worden, de zintuigen moeten immers verwend worden. Daar zorg ik samen met mijn vrouw Chantal ook voor in de aankleding van de tafels, de ontvangst, de aandacht van de bediening en mooie begeleidende wijnen. Maar vorm zal hier nooit boven de inhoud gaan. Mensen komen hier om lekker te eten. En daar is al onze energie dan ook op gefocust.”

Eenvoudig of uitgebreid Die energie is voelbaar als een frisse wind die door het restaurant waait. Roy en zijn vrouw – met ingang van oktober 2018 de nieuwe uitbaters van ‘t Klooster in Wijk bij Duurstede – zijn meteen druk aan de slag gegaan met een gloednieuw menu-concept. “We bieden onze gasten zoveel mogelijk eigen inbreng. Willen zij losse gerechten bestellen van de kaart, bijvoorbeeld alleen een voorafje en een dessert of enkel een hoofdgerecht, dan kan dat gewoon. Daarbij hebben we de prijzen laagdrempeliger gemaakt. We zijn er immers voor iedereen in en om Wijk bij Duurstede die van lekker eten houdt en eens even verwend wil worden. Gasten kunnen zelf beslissen hoe zij hun culinaire beleving invulling geven. Houdt u het graag bij eenvoudige verwennerij, of gaat u voor een uitgebreide streling van de tong? We regelen het hoe dan ook met liefde.”

Eerlijk eten met een spanningsboog De liefde voor eten en kwalitatief hoogwaardige ingrediënten is duidelijk te proeven in de gerechten van ‘t Klooster. Die zijn hoog op smaak, waarbij gewerkt wordt met kruiden en zuren. “Dat zorgt voor balans en tegelijkertijd voor een mooie spanningsboog in de smaak. Want we mogen dan ‘gewoon’ willen blijven, maar dat mag vooral niet synoniem zijn met saai! De smaak moet blijven verrassen. Wat we bedoelen met gewoon is dat we graag trouw blijven aan onszelf en de kwaliteit van de ingrediënten”, aldus Roy. “Vandaar dat we het liefst koken met producten die in het seizoen zijn, dat is en smaakt eerlijk.”

Proost ‘t Klooster is voor diner geopend van dinsdag tot en met zaterdag en biedt plek aan 40 gasten. Op de bovenverdieping is er nog een mogelijkheid om met een grotere groep te eten of een feestje te vieren. Ook bedrijven uit de regio zijn van harte welkom de kaart en de begeleidende wijnen eens uit te komen proberen. “De wijnkaart is met zorg samengesteld en het complementaire wijnarrangement kunnen wij van harte aanbevelen aan de liefhebber. Wij schenken graag een glaasje voor u in om te toosten op een gezellige avond, een jubileum of een geslaagd zakelijk gesprek.”

Het restaurant heeft een relaxte en ongedwongen sfeer en is voor iedereen toegankelijk. Bij ’t Klooster zorgt Chantal samen met haar team er graag voor om u een onvergetelijke middag of avond te bezorgen.

Chefkok en eigenaar Roy Schipper, heeft een keuken die hij omschrijft als een creatieve keuken met een eigen identiteit en stijl, hoog op smaak, speels en uitdagend. Samen met zijn team is hij dagelijks op zoek naar creatieve en spannende bereidingen. Wij streven er samen met onze leveranciers om te werken met de mooiste producten. Door de open keuken kunt u zien hoe de koks aan het werk zijn.